Ankara Tüp Bebek Tedavisi

Dünyada en sık rastlanan sorunların başında gelen inferitlite problemi yaklaşık olarak dünya çapında 48 milyon çiftte bulunan bir sorunsal durumdur. 

En az bir senelik korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen bebek sahibi olamayan çiftler de tıbbi yardım alınması önerilir. 

Özellikle günümüzde anne-baba olmak ya da evlilik ertelenildiği ve ikinci bir plana atıldığı için infertilite sık rastlanan bir problem haline gelmiştir.

 En sık uygulanan tedavi şekli ise aşılama ve tüp bebek tedavisidir. 

Tüp bebek tedavisi nedir? 

Bir yıllık evli çiftlerimizde korunmasız bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen bebek sahibi olamayan çiftlerimizde, kadından alınan yumurtalarla erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesi ile kaliteli embriyoların kadının rahmine enjekte edilmesi tüp bebek tedavisi olarak adlandırılır. 

Tüp bebek tedavisi ne zaman başlanır?

Tüp bebek tedavisinde ebriyo transferi
Tüp bebek tedavisinde ebriyo transferi

Tüp bebek tedavisi adetin ikinci ya da üçüncü günü tedaviye başlanabilir.

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda uygulanır? Hangi hastalara yapılır? 

  • Açıklanamayan infertilite durumlarında
  • Kadında tüp tıkanıklıklar, çift taraflı
  • Yumurtlama bozuklukları 
  • İleri derece de polikistik over hastaları 
  • İleri kadın yaşı
  • İleri erkek yaşı
  • Yumurtalık rezervinde azlık
  • Azospermi 
  • Sperm kalitesi ve sperm hareketliliklerinde problem 
  • Endometriyozis 
  • Genetik problemler 
  • Başarısız üremeye yardımcı yumurtlama tedavileri
  • Başarısız aşılamalar 
  • İmmünolojik sorunlar

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Tüp bebek tedavisi yaklaşık 10-12gün kadar ilaç kullanımı süresi, daha sonra çatlatma iğnesi, yumurta toplama, yumurta toplamadan da 3-5 gün sonra embriyo transferi olmak üzere toplamda 17-20 gün kadar sürmektedir. 

Tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?

Ankara Tüp bebek tedavisi sürecinde bizi neler bekliyor, gelin birikte inceleyelim.

Öncelikle ilk aşama ön görüşme ve tanışma olarak nitelendirilebilir. İsteyen hastalarımıza tedaviye başlamadan önce kliniğimizde ön görüşme ve tanışma randevusu düzenleyebiliyoruz. Böylelikle tedaviye gelirken ve başlarken hastalarımızın aklında soru işareti kalmamış oluyor. Örneğin tedaviye başlamadan önce ; folik asit desteği, multivitaminler, beslenme örnekleri gibi maddelerle hastalarımıza ön hazırlık yapabilmekteyiz. Tedavi hakkında plan yapabilir. Hastanın öz geçmişi değerlendirilebilir. 

İkinci aşama, yumurtalıkların uyarılması, ilaç kullanımı ve yumurtalıkların ultrasonda takibi ; adetin ikinci veya üçüncü günü transvaginal ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. Aynı gün içerisinde, yumurta rezervi ve rahim uygun olduğu sürece ilaç tedavisine başlanır. Var olan yumurtaların büyümesi ilaç tedavisi ile başlanarak, 2-3 gün ara ve boşluklarla transvaginal ultrasonografide yumurtaların daha doğrusu follüküllerin çapları ölçülerek hastamızdan aynı zamanda östrojen ve progesteron değeri ölçülerek takip edilmektedir. Yumurtalar belli bir çapa ulaşana kadar bu ultrason takibi ve kan takibi devam eder, follüküller 16-18 mm ‘ye ulaşınca çatlatma iğnesi verilerek, çatlatma iğnesinden yaklaşık 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. 

Üçüncü aşama ise, yumurta toplama işlemidir. Yumurta toplama operasyonu yaklaşık 15-20 dakika kadar sürer. Sedasyon anestezi altında yapılan yumurta toplama işlemi, transvaginal ultrasonografi ile follüküllerin içine girilerek follüküllerdeki sıvılar aspire edilir. Tüplere alınan sıvılar ise embriyoloji laboratuvarına yönlendirilir. Zaten işlem odası ve embriyoloji odası birlikte ve yan yanadır. Sıvı aspire edildikten sonra, aynı follükülün içi birkaç defasıvı ile yıkanıp yumurta bulunmaya çalışılır. Bu işlemler her follükül için ayrı ayrı yapılır. Ayrı ayrı yıkanır. İşleme gelir iken anne adayı sedasyon anestezi alacağı için en az 8 saatlik açlık zorunlu olarak istenmektedir. 

Dördüncü aşama ise, fertilizasyon yani döllenme. Yumurtaları topladık, yumurtalarımız embriyoloji laboratuvarında, baba adayından da alınan sperm ile, fertilizasyon sürecine girecektir. Laboratuvar ortamında yumurta ve spermin döllenmesi sağlanır. Döllenen embriyolar ise embriyoloji tarafından takip edilmektedir. Embriyo kalitesine göre transfer günü seçilmektedir. 3. Veya 5. Gün embriyo transferi gerçekleşmektedir. Kaçıncı gün transfer yapılacağı hastanın özelliklerine göre embriyo kalitesi dikkate alınarak transfer kararı alınmaktadır. 

 Bir diğer aşama ise embriyo transferi aşamasıdır; embriyo transferi ağrısız bir işlemdir. Spekulum muayenesi şeklinde ince bir katater ile embriyo nakledilir. 

Öncelikle transfer işleminden önce vajen ve rahim ağzı solüsyonlarla temizlenmektedir. 

İnce bir plastik katater ile rahim ağzından geçilerek aynı zamanda abdominal ultrason eşliğinde görerek rahim içine embriyo transferi gerçekleşir. 

Transfere gelirken hastanın idrara sıkışık olması istenmektedir. 

Transferden sonra belli bir süre beklenir, belli bir zaman sonra ise gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. 

Son aşama ise, gebelik testi. Mutlu son ! Embriyo transferinin ertesi günü birinci gün kabul ederek 3.gün transferi ise 12.gün,

5.gün embriyo transferi ise 10.gün kanda gebelik testi yapılmaktadır. 

Tüp bebekte başarı oranı nedir?

Başarı yüzdeleri çiftlerin niteliklerine göre değişmekle birlikte merkezden ve emrbriyoloji laboratuvarından da kaynaklı değişiklik gösterebilmektedir. Dünyada kabul edilen tüp bebek tedavisinin başarı yüzdesi %30-%70 oranındadır. Geri kalan ihtimaller ise, yumurta yetersizliği, sperm yetersizliği ile şans verilmeyen çiftlerdir. 

Tüp bebek tedavisinde başarıyı en fazla etkileyen faktör nedir? 

Ankara Tüp bebek te en önemli faktörlerden birisi hatta birincil faktör kadın yaşıdır. 35 yaştan sonra kadınlarda gebe kalınabilirlik dramatik bir oranla azalma gösterir. Yumurta rezervi ve kalitesi yaş ile doğru orantılı olarak azalma gösterdiği için tedavinin ileri yaş kadınlarda şansı düşürmektedir. Kadın da yumurta rezervni etkilediği gibi erkekte de sperm hareketliliğini sayısını ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle erkeklerde spermde dna hasarı en büyük etkileyen faktördür. Kadında ileri yaşın yanı sıra rahim içinde myom, endoemtriumda bozukluk gibi sorunlarda tüp bebek şansını düşürmektedir. Çeşitli parametreler ile tedavinin başarı oranı değişebilmektedir. 

Tüp bebek fiyatı ne kadar?

Tüp bebek fiyatları ya da maliyeti anne baba adayına göre değişmektedir. Anne baba adayının detaylı bir kontrolden geçmesi gerekmelidir. Hormonal, genetik, jinekolojik sorunlar maddeler arasında yer alırken ortaya çıkan infertilite problemleri tüp bebek tedavisi ile aşılabilir. Hatta durum aşılamaya uygun olduğu zamanlarda aşılama ile de çözüm sağlanabilmektedir. Tüp bebek tedavisi ve aşılama tedavilerimiz için muayenehanemizde gerekli takipler yapılmakta olup, işlemler gerçekleştirilmektedir. Tedavi gidişatı için ise gerekli bilgi konusunda hastalarımıza yardımcı oluyor, en başarılı ve pozitif gebelik testi sonucu için çalışıyoruz.

Tüp bebek tedavisi hakkında görüşmek için ne yapmalıyım?

Kliniğimizde ücretsiz olarak Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç ile görüşme imkanını yakalamak için kliniğimizden randevu almanız yeterli olacaktır. Böylelikle aklınızdaki soru işaretlerini cevaplayacak ve herhangi bir soru olmadan bir yola çıkmanızı sağlamak isteriz.

Yasal Uyarı : Bu sitede yer alan tüm bilgiler, kullanıcıya bilgi vermek amacıyla yazılmıştır.
Herhangi bir ticari amaç barındırmaz ve doktor tavsiyesi yerine geçmez.
Bu yazı Tüp Bebek kategorisinde bulunmaktadır ve , , , , etiketlerindedir. Geri bildirim linki Ankara Tüp Bebek Tedavisi linkini kullanın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir